Gyula vezető hír

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Békés megyei önkotmányzat Gyulán kötött stratégiai megállapodást

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Békés megyei önkotmányzat Gyulán kötött stratégiai megállapodást

Gyulán a mai napon a Békés Megyei Önkormányzat megkötötte első stratégiai megállapodását szakmai partnerével a Nemzeti Művelődési Intézettel. A megállapodást a helyszínen Farkas Zoltán elnök és Závogyán Magdolna főigazgató írták alá.


Az eseményre a felújított Vigadó épületében, az Adomány Díj átadójának kertében került sor. Az ünnepségen ünnepi köszöntőt mondott Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Kónya István, Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Békés Megyei Önkormányzat nyolcadik alkalommal adja át az Adomány Díjat, melyet idén a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. képviseletében Erdélyi István elnök-vezérigazgató vehetett át Farkas Zoltántól a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől. A több mint 20 éves múlttal rendelkező szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. Magyarország piacvezető baromfiipari vállalata. A 85 %-ban magyar tulajdonú cég jelenleg közel 900 embernek ad munkát Békés megyében, de kiváló partner bármely megyei fejlesztésnél is.

 Farkas Zoltán

 

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Farkas Zoltán adta át a megyei díjatAz Adomány Díj átadását követően került sor a Békés Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet stratégiai együttműködési megállapodásának megkötésére. A Békés Megyei Önkormányzat, mint a területfejlesztés és vidékfejlesztés feladatát ellátó területi önkormányzat stratégiai céljai mentén szeretné megteremteni Békés megye új alapokra helyezett, fenntartható fejlődését. A Nemzeti Művelődési Intézet, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, tevékenységével a széles értelemben vett magyar közmű¬velődés egészét jeleníti meg illetve közreműködik a Hungarikumok felkutatásában, megőrzésében is.A két szervezet által most aláírásra kerülő stratégiai megállapodás alapvető közös célkitűzése, hogy a Békés megyében fellelhető és gazdaságilag is hasznosítható helyi értékek, termékek felkutatásában illetve ezek gyűjtőhelyének a Békés Megyei Értéktár gondozásában, valamint a létrejövő Békés megyei Hungarikum Klubok működésében együttműködjenek a felek.

Závogyán Magdolna

 

A megállapodást Závogyán Magdolna főigazgató (NMI) látta el kézjegyévelAz együttműködés keretében többek között abban is megállapodtak,hogy a Békés Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet minden évben közös rendezésben valósítja meg a Magyar Kultúra Napja rendezvényt.


-tk-