Gyula vezető hír

A X. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválról Lovász Sándor, a rendezvény főszervezője

A X. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválról Lovász Sándor, a rendezvény főszervezője
A X. jubileumi Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra kerül sor április 17-18-19-én, amely rangjának megfelelően idén is egyedülálló programokkal várja vendégeit. Az eddigi tapasztalatokról, programokról Lovász Sándor, a fesztivál főszervezője számolt be.
- Az idei lesz a gyulai Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál történetének tizedik rendezvénye. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

- Április 17-18-19-én Gyulán a X. jubileumi Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált tarjuk meg, amelynek legfontosabb része a XVII. Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny. Tavaly erre a versenyre a magyar pálinkák mellett 5 országból összesen 688 gyümölcspárlat érkezett.

 


Idén 701 nevezés jött be! Van kínai és ausztrál versenyzőnk is. Ezzel a nagyságrenddel rendezvényünk a világ harmadik legnagyobb gyümölcspárlat seregszemléjévé lépett elő.

 

Kisüsti Pálinkafesztivál

X. jubileumi Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál

 

Hangsúlyozni szeretném a fesztivál békességét.. Az eddigi kilenc rendezvény során elkészült rendőrségi jelentésből kiderül, hogy a Gyulai Pálinkafesztiválon még annyi feljegyzés sem került listára, mint egy átlagos hétvégén. Az emberek látják, hogy a pálinka arra való, hogy megismerkedjünk a világ egyik legcsodálatosabb italával. 2000 óta mottónk: „A mérték az érték."

Az érdeklődés általában nagyon nagy a Pálinkafesztivál iránt, idén már kaptunk nevezést a versenyre Ausztráliából és Kínából is.

 

- Mi az egyedisége a programsorozatnak?

 

- Egyedülállóak vagyunk abban a tekintetben, hogy 2006 óta kiadjuk Magyarország legjobb pálinkája díját - tehát idén negyedik alkalommal kerül sor ennek átadására. Az első helyezett pálinka a decemberi Szent Miklós Pálinkaünnep alkalmából bekerül a vajdahunyadvári Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjébe - Mint megőrzendő nemzeti kincs!!! Tulajdonképpen a Pálinkafesztiválnak ez a verseny adja az igazi lényegét. A szombati eredményhirdetést a Duna Tv élőben közvetíti.

 

 

Tavaly megfogalmazódott bennünk az elhatározás, miszerint szeretnénk, ha versenyünk lenne a legnagyobb ilyen jellegű megmérettetés a világon. Ez rendkívül nagy feladatot jelent a szervezők számára, de megvalósíthatónak tartom. Úgy gondolom, ha a magyar pálinkatársadalom összefog, akkor sikerülhet a véghez vinni elképzelésünket.

 

A bemutatott hungarikumok

A kiállításon igazi hungarikumok láthatók

 

A fesztivál egy óriási rendezvénysorozat, amelyen 1000 négyzeméteren egy kiállítás során tekinthetők meg az ország legjobb pálinkái. Itt megjelennek olyan hungarikumok is, mint például a kolbász.Tokaji, Villányi borok

 

- Milyen programokkal várják emellett az érdeklődőket?

 

- A Gasztronómiát tekintve szombaton Böllérnap lesz, amely során csapatok készítik el az ételeket, s amelynek óriási a népszerűsége.


A Főzzük körbe a várat elnevezésű versenyre vasárnap kerül sor, amelyre családokat invitálunk, akik azt főznek, amit szeretnének. A nemzetközi jelleg miatt nagyon sok külföldi vendégre számítunk, akiket arra buzdítunk, hogy főzzék saját nemzeti ételeiket rendezvényünkön.

 

A Főzzük körbe a várat elnevezésű verseny

A Főzzük körbe a várat elnevezésű versenyre vasárnap kerül sor

 

Szombaton tartják még a lovagrendek felvonulásukat, aztán a Magyar Pálinka Lovagrend avatási ceremóniájára fog sor kerülni. A koccintás már hagyománynak számít a rendezvény történetében, ahol jó szerencsét kívánunk a másiknak.

 

Lovagrendek felvonulása

Lovagrendek felvonulása

 

A koncertek terén nagyon kitettünk magunkért: pénteken a sorozat ABBA dalok játszásával kezdődik, majd fellép az Apostol és a Bikini együttes is. Szombaton Tamás Gábor, Erdély legnépszerűbb magyar előadója fogja szórakoztatni a közönséget, majd este következik a Mega-Fásy Mulató csapatának fellépése - a műfaj legnagyobb hazai sztárjaival. Vasárnap lesz látható Payer András és a 18 tagú Gyulai Big Band előadása, aztán a Megasztár-győztes Király Viktor és Tóth Lüszi következik. A záró koncertet a Hungária együttes fogja szolgáltatni Fenyő Miklóssal.

 

- Lesznek-e az eddigiekhez képest új programok?

 

- A vasárnapi Főzzük körbe a versenyt elnevezésű rendezvény tavaly indult, mellyel kapcsolatban idén több csapatra számítunk. A Böllérnapon a helyi Húsipari Egyesülettel együttműködve először szervezzük meg a Sódor Mustrát.

 

A rendezvény történetében kialakultak már azok a hagyományos programok, amiket nem szeretnénk leváltani. Ez egy szerkezetében hagyományos programsorozat, amit véleményem szerint egyre jobban kell szervezni.- tehát a színvonalat szeretnénk évről-évre emelni.

 

A koccintás már hagyománynak számít

A koccintás már hagyománynak számít

 

Rendezvényünkre minél több embert várunk!

 

Békés megye programmok online - PZs

 

Szóljon hozzá a fórumon!: A X. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválról Lovász Sándor, a rendezvény főszervezője