Gyula vezető hír

Egy lépéssel közelebb a gyulai kastély felújítása felé

Egy lépéssel közelebb a gyulai kastély felújítása felé
Húsz évnyi sikertelen próbálkozás után úgy tűnik, hogy sikerül megkezdeni a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély felújítási munkáit. Erről dr. Görgényi Ernő polgármester és Gajda Róbert országgyűlési képviselő sajtótájékoztató keretében számolt be.
Görgényi Ernő szerint húsz évet kellett várni ahhoz, hogy tavaly a város végül megállapodásra jusson a Békés Megyei Önkormányzattal és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel a Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély felújítását illetően. Ennek értelmében Gyula az épületet vagyonkezelési szerződéssel veszi át, melyet pályázati pénzből korszerűsít, végül pedig kulturális célokra fog felhasználni. A polgármester a január 17-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházáshoz szükséges tanulmányok elkészültek, valamint az építési engedélyeztetési terveket is benyújtották már.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere szerint húsz év után végre jó úton halad a város ahhoz, hogy felújítsa a Harruckern-Wenckheim-Almásy kastélyt.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Gajda Róbert országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a felújítás közel kétmilliárd forintból fog megvalósulni. Az ehhez szükséges pályázati kiírás január elején jelent meg, így ha minden jól alakul, Gyula városának 95 százalékos uniós forrás elnyerésére is lehetősége adódhat. Február elején történik meg a pályázat beadása, ha pedig majd a lobbimunkák is a tervek szerint alakulnak, megkezdődhetnek a tényleges munkák a Harruckern-Wenckheim-Almásy kastélyban.

-W-