Gyula vezető hír

Elindulhat a Gyulai Települési Értéktár

Elindulhat a Gyulai Települési Értéktár

Rendkívüli közgyűlési ülésen döntöttek arról, hogy Gyulán is lesz értéktár - jelentett be dr. Görgényi Ernő polgármester.

Gyula


A Gyulai Települési Értéktár és a Gyulai Települési Értéktár Bizottság felállításáról döntöttek a képviselők -adta hírül a beol. A Békés Megyei Közgyűlés már létrehozta a megyei értéktár bizottságot, amelynek két gyulai is tagja. A megyében más önkormányzat is döntött már hasonlóképpen, Békés város képviselő-testülete 2013. júliusában szavazta meg a települési értéktár létrehozását.

A hungarikum törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. Az önkormányzatok döntése alapján jönnek létre a települési, a tájegységi és a megyei értéktárak, amelyek a helyi szintű nemzeti értékeket tartalmazzák majd. Az ágazati értéktárakat az e faladatra hatáskörrel rendelkező minisztériumok állítják össze.

A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül - a szakmai ágazati szakbizottságok értékelése alapján - a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba.


mconet