Gyula vezető hír

Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába

Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába

Különleges Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába. A zeneszerző 1849-ben írt bejegyzést Marczibányi Mária emlékkönyvébe, kiegészítve azt egy kottával; a relikviát sajtótájékoztatón mutatták be gyulai szakemberek az Erkel Ferenc Múzeumban.

A sajtótájékoztatón Nátor Éva zongoraművész játszotta el a zeneszerző által lejegyzett kottát. Dombi Ildikó, a gyulai kiállítóhelyeket és az Erkel Ferenc Múzeumot is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy erdélyi család kereste meg az intézményt hat hónappal ezelőtt, hogy az Erkel-hagyaték legnagyobb magyarországi gyűjteményének szakembereit bízzák meg az addig általuk őrzött kézirat gondozásával.

 

Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába

Erkel-kézirat került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába

 

Liska András, a múzeum szakmai vezetője felidézte: már a múlt században megállapították, hogy a kézirat és a hozzá kapcsolódó partitúra eredeti, vagyis Erkel maga írta azt 1849-ben a fővárosi zenei életet jól ismerő Marczibányi Mária emlékkönyvébe. Mint Dombi Ildikó elmondta, hogy az Erkel-relikvia megvásárlását a Nemzeti Kulturális Alap 600 ezer forinttal támogatta. Az új kézirat szeptember 18-tól a felújított Almássy-kastélyban lesz látható, ahol mellette megtekinthető lesz az a babérkoszorú is, amelyet a műkedvelők adományoztak Erkel Ferencnek karmesterségének 50. évfordulója alkalmából. A babérkoszorú aranyból készült és évtizedek óta egy gyulai bank páncéltermében őrzik.

 

MTI/T.D.