Gyula vezető hír

Felújítják a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt

Felújítják a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt

Csaknem kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, többek között helyrehozzák a földszinti termeket és rehabilitálják a kastély körüli franciakertet.

A kastély felújításához az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből 1,5 milliárd forintot nyert el a település, ezt az összeget egészíti ki a kormány fél milliárd forintos támogatása. A támogatásból a tetőszerkezet felújítása, az épület külső vakolása, a pince egy részének rendbetétele, valamint a földszinti nagytermek felújítása valósulhat meg és korhű berendezéseket szerezhetnek be. Az önkormányzat saját forrásból eddig is fejlesztette a kastélyt, amelynek legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is eredeti állapotában, komolyabb sérülések nélkül maradt fenn.

 

Felújítják a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt

A tervek szerint szeretnék, ha az emeleti szobákból felsőkategóriás szállodát lehetne kialakítani

 

A neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. Wenckheim Krisztina azt kérte Ybl Miklóstól, hogy semmi se legyen egyforma, mégis legyen harmonikus. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen az épületnek, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. A kastély az egyik legkorszerűbbnek számított a maga korában. A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött az épületbe. A földszinten tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégiumot. Az iskola 2011-ig működött a kastélyban, amelynek parkja 1954 óta természetvédelmi terület. 

 

/T.D.