Gyula vezető hír

Gyulán alapították meg a Magyar Rádió Gyermekkórusának leánykarát

Gyulán alapították meg a Magyar Rádió Gyermekkórusának leánykarát

Augusztus 8-14-ig táboroztak Gyulán a Magyar Rádió Gyermekkórusának összesen 83 tagja. A vasárnap véget ért egyhetes kórustáborban alapították meg, és ott válogatták össze a leánykar tagjait.

A táborban a 12-16 éves gyermekek a kóruspróbák mellett meglátogatták a város történelmi nevezetességeit, így a Százéves (Reinhardt) cukrászdát,  az Erkel Ferenc Emlékházat és a Gyulai Almásy-kastély. Az idei tábor azért esett Gyulára, mivel a város Erkel Ferenc szülővárosa, így történelmileg és zenetörténetileg is jelentőséggel bírt a gyermekek számára.

 

Matos László

Matos László, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya

 

Matos László, a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya és művészeti vezetője elmondta, hogy az elmúlt négy évben, amióta vezető karnagyként dolgozik, azt érezte, hogy egy leánykar hidat képezhet a Magyar Rádió felnőtt énekkara és gyermekkórusa között, a leánykar nemzetközileg elfogadott korosztálya ugyanis 14-18 év közötti fiatalokat jelent. Mivel a gyermekkórus gimnazista korú tagjainak száma viszonylag alacsony - mindössze 12 fő -, ezért a 14 éveseket is beemelte az alakuló kórusba, a leánykar 28 fővel alakult meg.

 

/T.D.