Gyula vezető hír

Gyulán tartották a 16. Országos Magyar Freinet Pedagógus-továbbképzést

Gyulán tartották a 16. Országos Magyar Freinet Pedagógus-továbbképzést

A találkozón a pedagógusok új nevelési módszereket ismerhettek meg. Gugolyáné Marosán Márta, Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezető-helyettese köszöntötte a megnyitón a vendégeket.

A Freinet pedagógia Celestin Freinet francia reformpedagógus gyakorlatában született a 20-as évek vége felé és nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát napjainkra. Freinet szakított a tanítás hagyományos formáival, a hagyományos tankönyvekkel, saját tankönyveket szerkesztett, átrendezte az osztálytermet, műhelyeket hozott létre, megalapította az iskolai nyomdát, saját újságot jelentetett meg. Egy gyakorlatorientált pedagógiát valósított meg.

 

Celestin Freinet

Celestin Freinet

 

A Freinet-módszer technikáit számos magyar pedagógiai intézményben használják, lényege a gyermekek önkifejezésének fontossága, a világgal való aktív kapcsolatteremtés. A továbbképzéseken a pedagógusok új módszereket, új technikákat tanulnak. "Minden pedagógia hamis, amely nem elsősorban arra a személyiségre támaszkodik, akit nevel, annak szükségleteire, legbensőbb énjére" - Celestin Freinet.

 

 

/T.D.