Gyula vezető hír

Három hónap alatt újítják fel a gyulai derékvárat

Három hónap alatt újítják fel a gyulai derékvárat

A gyulai derékvár állagmegóvási munkálatai hamarosan megkezdődnek, a 12 millió forintos beruházás 90 nap alatt valósul meg, a kivitelezés nem igényel önkormányzati forrást.

Béres István főépítész kifejtette, mivel a gyulai egy téglavár és a középkorban a derékvár is téglából épült, a felújítást is nagyméretű, bontott téglákból végzik el, ám ennek a tartóssága nem "örök életű". Az önkormányzat a '90-es években saját forrásból már végrehajtott egy derékvár-felújítást - emlékeztetett. A mai napig fennmaradt gyulai belső vár körül téglából egy négybástyás derékvár épült a 16. században, amit egy ötbástyás palánkkal kerítették körbe. A külső palánkvár déli részéhez később a lovasság elhelyezésére egy négybástyás huszárvárat is toldottak.

 

Három hónap alatt újítják fel a gyulai derékvárat

12 millió forintból újítják fel a gyulai derékvárat

 

Kónya István felidézte, hogy 2005-ben 600 millió forintot fordítottak a vár belső kiállítótereinek fejlesztésére. 2015-ben pedig 12 millió forint saját forrásból a belső várudvart és a gyilokjárót restaurálták. Elmondta, hogy a jelenlegi állagmegóvási munka nem része a Szigeterőd-projektnek, ám az önkormányzat - annak részeként - a közeljövőben tervezi a vár kiállításának a megújítását. A Szigeterőd-projekt a gyulai vár palánkerődítéseinek turisztikai célú rekonstrukciója.

 
MTI