Gyula vezető hír

Ivóvízminőség-javító program: egészségesebb csapvíz Gyulán is

Ivóvízminőség-javító program: egészségesebb csapvíz Gyulán is

Befejeződött a 2,1 milliárd forintból megvalósított másfél éves ivóvízminőség-javító program Gyulán és Eleken. A 2015. november 24-én lezárt fejlesztésre az ivóvíz Európai Uniós szabványa miatt került sor. Hazán sok településén ugyanis a csapvíz arzéntartalma az  EU-s egészségügyi határérték felett volt.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a program zárórendezvényén elmondta: a kivitelezés eredményeként a víz arzéntartalma immár jelentősen alacsonyabb az előírt, literenkénti 10 mikrogrammos értéknél. A kutakban mért értékek literenként 1,1 és 6,5 mikrogramm közöttiek. A 2,1 milliárd forintos nettó beruházási költségből 1,71 milliárdot európai uniós támogatásból, a fennmaradó összeget pedig a Belügyminisztérium önerőalapjából finanszírozták.


Pluhár István, Kovács József, Görgényi Ernő

Pluhár István Elek szocialista polgármestere, Kovács József Békés megye kormánybiztosa, Görgényi Ernő Gyula polgármestere a 2015. november 24-i átadón


A projekt során hat új kutat fúrtak, kettőt felújítottak, összesen 13,5 kilométer új vízvezetéket építettek, és sok helyen kicserélték a meglévőt a Békés Drén Kft. szakemberei. Eleken egy napi 1100 köbméter, Gyulán két, napi 2900 köbméter kapacitású víztisztító berendezés is megépült.


MTI / MCOnet