Gyula vezető hír

Újabb jelentős fejlesztés a Pándy Kálmán Kórházban

Újabb jelentős fejlesztés a Pándy Kálmán Kórházban

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban nemrég szívkatéteres laboratóriumot avattak. A jeles alkalomkor jelen volt dr. Kovács József főigazgató főorvos, országgyűlési képviselő, a Parlamenti Egészségügyi Bizottság elnöke is.

dr. Kovács József


A heveny szívizom elhalás (köznapi nevén szívinfarktus) a mai napig rettegett következménye az érelmeszesedésnek, kezelés nélkül minden három beteg közül csak kettő éli túl. Manapság bizonyítottan a leghatékonyabb terápia az elzáródott szív-koszorúér minél hamarabb (optimális esetben 60-90 percen belül) történő megnyitása szívkatéteres beavatkozással. A Gyulához legközelebbi szívkatéteres ellátóhelyek 110-140 km-re, Szeged, Debrecen, Kecskemét működnek. A távolság miatt a fenti időintervallum határán, bizonyos helyzetekben azon kívül esnek, így a Békés megyei betegek gyógyulási esélyei jelentősen elmaradhattak az egyéb régiók mutatóitól.

A katéteres szívkoszorúér megnyitáshoz speciális műszerparkra és jól képzett szakemberekre van szükség. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, felismerve a helyzet kiemelt jelentőségét, évek óta törekszik ezen ellátási forma megteremtésére. A több éves előkészítő, szervező munka gyümölcse a napokban érik be a Békés megyei lakosság legnagyobb örömére: 2013. július 1-jétől a nemzetközi és hazai normáknak megfelelő technikai és személyi háttérrel megkezdi működését a gyulai kórházban az Invazív Kardiológiai Részleg.

Kovács József elmondta, hogy az újonnan megnyíló szívkatéteres labor feladata lesz a szívkoszorúér-meszesedésben szenvedő betegek kezelése is, a legkorszerűbb katéteres technikával. Az érelmeszesedés következménye a heveny szívizomelhalás, ennek következtében kezelés nélkül minden harmadik beteg meghal. A szívkoszorúér gyors, 60-90 percen belüli megnyitása a leghatékonyabb terápia a szívizomelhalás kezelésében – magyarázta az igazgató.


-tk-