Gyula vezető hír

Závogyán Magdolna nyitotta meg a gyulai civil társadalmi konferenciát

Závogyán Magdolna nyitotta meg a gyulai civil társadalmi konferenciát

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a Körök, egyletek, a civil társadalom története című konferenciát.A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában 2015. szeptember 18-án nyílt meg a Körök, egyletek, a civil társadalom története című konferencia, ahol köszöntőt mondott Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.  Többek között kiemelte, a megyei levéltárak kiválóan alkalmasak arra, hogy bemutassák a helyi múltat, történelmet, és az ebből kinövő rendezvények sem kevésbé nagy jelentőségűek. Megnyitó beszédében Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára hangsúlyozta, nagy jelentősége van annak, hogy rávilágítsunk azokra az értékekre, amelyek nem a rendszerváltás után kezdtek kibontakozni, múltjuk, hagyományaik ennél régebbre nyúlnak vissza.

 

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a Körök, egyletek, a civil társadalom története című konferenciát.

 

Závogyán Magdolna nyitotta meg a gyulai civil társadalmi konferenciát

 
A szakmai tanácskozást Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója vezette. A gyulai civil élet dualizmus kori történetéről Erdész Ádám beszélt.  A Körök, egyletek, a civil társadalom története című konferenciának első előadásában Kövér György, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének egyetemi tanára A civil társadalom fogalomtörténete címmel tartott beszámolót, majd Pajkossy Gábor történetkutató, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének egyetemi oktatója a reformkori egyesületeket mutatta be. A csabai kaszinó történetét a reformkorban Bódán Zsolt, a Békés Megyei Levéltár történész-levéltárosa prezentálta, a dualizmus korában működő gyulai köröket, egyleteket Erdész Ádám elemezte. Galambos Sándor, a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának történész-levéltárosa a polgári korszakban tevékenykedő nyíregyházi alapítványokat állította középpontba, Nyílt és rejtett identitás-konfliktusok egy csabai futballklub százéves történetében címmel pedig Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár történész-levéltárosa tartott előadást Gyulán.

 

 

-kt-