Gyula vezető hír

50 éves a Várfürdő

50 éves a Várfürdő
Idén ünnepli fennállásának 50. jubileumi évét a Gyulai Várfürdő. A május 2-án megrendezett ünnepség kapcsán Dr. Kovács József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa intézett köszöntőt e jeles alkalomból.
Tisztelt Országgyűlési képviselő Asszony-Polgármester asszony!

Tisztelt Igazgató úr, tisztelt Hölgyeim és uraim!


Kedves jelenlévő vendégek és gyulai polgárok!


Domokos László országgyűlési képviselő úrnak Békés megye képviselő-testülete elnökének nevében és megbízásából, valamint a magam nevében megkülönbözetett tisztelettel köszöntök, a Gyulai Várfürdő 50 éves jubileumán megjelent, minden jelenlévőt.

 

Gyula a virágok városa, a Dél-alföld gyöngyszeme, Békés megye történelmi és turisztikai központja. A környezet, ahol most vagyunk településünk legértékesebb virágcsokra, Európa egyetlen épen maradt téglavárával, szerte a világon ismert. Ez évben az 50 éves jubileumát ünneplő Várfürdő, ország egyik legkedveltebb fürdője.

 

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

 

Békés megyében 20 kilométerenként sorakoznak a termál fürdők, Szarvason, Gyomaendrődön, Dévaványán, Füzesgyarmaton, Gyulán, Békéscsabán, Gyopárosfürdőn, Tótkomlóson, és Nagybánhegyesen.

 

Békés megye és Gyula város önkormányzatának példaértékű érdeme, hogy a közelmúltban több évtizedes hiányt és elmaradást pótolva sikerült rendezni a volt és jelenlegi megyeszékhely között fennálló vitás tulajdonviszonyokat. A Megyei Önkormányzat Gyula városában működteti két legnagyobb intézményét a Pándy Kálmán Megyei Kórházat és a Harruckern János Közoktatási Intézményt.

 

A nemzetközi hírű fürdő a történelmi belvárosban az Almássy-kastély 8,5 hektár területű ősparkjában található. A Magyar Fürdő Szövetség által minősített legmagasabb kategóriájú 4 csillagos strand- és gyógyfürdő.

 

Óriáscsúszda a Várfürdőben

A Várfürdő óriáscsúszdája

 

A gyógyvíz Gyulán először 1958. szeptember 17-én jutott a felszínre. Eredetileg 72 fokos vizét, hat mélyfúrású kútból nyerték, melyek közül a legmélyebb 2500 méter.

 

A gyulai gyógyvíz alkalihidrokarbonátos hévíz, amely legnagyobb mennyiségben hidrokarbonátot, káliumot, nátriumot, kálciumot és kloridokat tartalmaz, de nagy a szerves anyag tartalma is, metaborsav formájában. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.

 

Az Egészségügyi Minisztérium 1969-ben nyilvánította gyógyvízzé, 1971-ben kapta meg a gyógyfürdő, majd 1985-ben a gyógyhelyminősítést.

 

A megye és a város vezetésének az 1960-as években fogalmazódott meg azon igénye, hogy az itt talált gyógyvizet, egészségügyi célokra hasznosítsa. Ennek érdekében az ORFI-ból kértek szakembert. 1967-ben dr. Aranyosi Margit főorvosnő szakmai tanácsai szerint épült fel a gyulai gyógyfürdő hidroterápiás épülete, majd 1968-ban elkezdődött a Várfürdő területén, a reumatológiai szakrendelés.

 

Ezt követően a Megyei Kórházban 1976-ban reumatológiai osztály létesült, mely a mai napon is működik, és időközben mozgásszervi rehabilitációs részleggel egészült ki. A reumatológiai szakrendelést 2002-ben pályázati pénzből és önerőből került felújításra.


Az egészségügyi ellátás és a gyógyidegenforgalom kapcsolódási pontjai történelmi jellegűnek mondhatóak. Az egészségmegőrzés, a gyógyítás és a rekreáció az egyik legjelentősebb ágazattá fejlődött és egy új szemléletű ellátást, komplex szolgáltatást nyújt a gyógyturizmust igénybe vevőknek.


A városban működő Pándy Kálmán Megyei Kórház és a történelmi városmagban található Várfürdő az egyéb szolgáltatókkal együtt képes az irodalmi meghatározásnak megfelelő KOMPLEX ELLÁTÁST nyújtani belföldi és külföldi vendégeknek, gyógyulni, rekreálódni vágyóknak egyaránt.

 

A Békés Megyei Kórház

A Pándy Kálmán Megyei Kórház épületei


A gyógyturizmus megvalósításához nélkülözhetetlen a hagyományos orvoslási háttér, amelynek magasszintű megvalósulása csak a testi, lelki és szociális szükségletek egyidejű figyelembevételével képes a szervezet rehabilitációját - regenerációját biztosítani.


Az emberi életkor meghosszabbodása együtt jár a degeneratív gerinc és végtagízületi megbetegedések számának növekedésével. A civilizációs ártalomként emlegetett mozgáshiány következtében kialakuló elváltozások mint pl: izomzat gyengülés, aktív és passzív mozgáspályák beszűkülése ma már szinte minden korosztályt érint. A mozgásszervi degeneratív megbetegedések kezelésében elsődleges szerep jut a fiziotherápiának és ezen belül a balneotherápiának. A gyógyfürdő által biztosítható gyógytényezők igénybevételi lehetőségét kötelességünk a legmesszebbmenőkig kihasználni.

 

Szerencsésen találkoznak és ötvöződnek Gyulán a történelmi múlt értékes emlékei, a nem mindennapi természeti szépségek, a gyógyhatású termálvíz, illetve a járó-, fekvőbetegellátás megyei szintű intézménye, valamint a gyulai emberek hozzáértő vendégszeretete.


Mindannyiunk közös öröme, hogy a Gyulai Várfürdő idén 50 éves. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki bármit is tett az ötlettől a megvalósuláson keresztül a mindennapokban is a mai ünnepig.

 

Nagyon fontos a közel jövőben Békés megye és Gyula városának jó együttműködése, a pályázati lehetőségek együttes kihasználása, a Várfürdő világfürdővé fejlesztése és gyógy-turizmus, gyógy-idegenforgalom felvirágoztatása. Ehhez kívánunk a Várfürdő minden munkatársának sok sikert, jó egészséget, hogy minél jobban megtudjanak felelni a kor nem könnyű kihívásainak.

 

Dr. Kovács József főigazgató főorvos - Pándy Kálmán Megyei Kórház