Gyula

A gyulai kórházban fejlesztették a diagnosztikai eszközparkot

A gyulai kórházban fejlesztették a diagnosztikai eszközparkot

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban nemrégiben egy alacsony energiafelhasználású, három funkció ellátására is alkalmas SPECT/CT/PET modern orvosi gépet szereztek be az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásából.

Az új eszközzel a daganatok többségének korai és pontos kimutatására nyílik lehetőség, de emellett több kardiovaszkuláris és neurodegeneratív betegség feltérképezése is egyszerűbb és pontosabb lehet a jövőben. A korszerű készülék egyesíti a PET és a CT technikát, így lehetővé válik a normális és a kóros működés megjelenítése annak pontos térbeli ábrázolásával.A gyulai Pándy Kálmán Kórház


Ezek után egyetlen vizsgálattal ki lehet majd mutatni a daganat kiindulási helyét, így az eszköz megfelelő műtéti és sugárterápiás beavatkozások eldöntésében és megszervezésében is jelentős szerepet kap. Összességében az újonnan bevezetett eljárással az orvosok szinte valamennyi szerv működéséről képet kaphatnak, így leginkább a csont, tüdő, pajzsmirigy, máj, agy és a vese problémái vizsgálhatók nagyobb hatékonysággal a jövőben. A 700 milliós projekt Kecskemét, Budapest és Debrecen után most Gyulán is megvalósulhatott.


gorgenyierno.hu / MCOnet