Gyula

A gyulai vár környezetének rekonstruálása 2017-től indul

A gyulai vár környezetének rekonstruálása 2017-től indul

A Nemzeti várprogram keretében indulhat el a gyulai vár eredeti környezetét részben vagy egészben visszaállító Szigeterőd-program.


Liska András régész szerint a terület olyannyira feltáratlan, hogy néhol azt sem lehet egészen pontosan megmondani, hol húzódott a falrendszer. A tavasszal meg is indultak a régészeti feltárások, hogy előkészítsék, a hajdani külső vár területén milyen fejlesztésekkel lehet számolni. Az élményszerűség mellett a szigeterőd program talán legfontosabb eleme a hitelesség kell, hogy legyen. A régészeti előkészítő munkával párhuzamosan a levéltárakban is beindult a kutatás - tájékoztatott dr. Görgényi Ernő polgármester. A levéltáras szakemberek budapesti, bécsi és nürnbergi gyűjteményekben keresik azokat az információkat, melyek révén teljesebb képet alkothatunk a várról és környezetéről.


Gyulai vár, Szigeterőd


A Szigeterőd-program tervrajzai a maga nemében egyedülálló turisztikai fejlesztést sejtetnek


A Nemzeti Várprogramot a tavaly elfogadott kastélyprogramot feltárni, megóvni, fejleszteni műemlékeinket. Ennek keretében 25 milliárd forintból országszerte 31 várat újítanak fel teljesen vagy részlegesen az elkövetkező években. Gyula a 2020-ig tartó program második ütemében szerepel, vagyis a felújítások 2017-től várhatóak. Jelenleg ezek előkészítése folyik, és még nem tudni mennyi pénz jut a vár fejlesztésére, de a Szigeterőd-program mindenképp elindulhat belőle. Ez leglátványosabban akkor valósulhatna meg, ha a vár és az Almásy-kastély az eredetihez hasonló vizesárokrendszerrel lenne körbekerítve.


A vár egykor jóval nagyobb volt, csak a legrégebbi építésű (1405-1445) belső vár, valamint az ezt körülvevő úgynevezett derékvár maradt meg a kaputoronnyal (huszártorony). Az 1552-től Mágocsy Gáspár kapitány, majd Paolo Mirandola, végül Kerecsényi László tervei szerint épült külső védmű rendszer teljesen megsemmisült. A mocsaras területre épült várrendszer egykor teljes mértékben víz vette körül.


Gyula Televízió/MCOnet