Gyula

Gyula – Nemzetközileg is elismert a Gyulai Várszínház

Gyula – Nemzetközileg is elismert a Gyulai Várszínház

Kétoldalas méltató német kritika jelent meg nemrégiben a Gyulai Várszínházról, a Theater Heute színházi folyóiratban.

A neves német színházi folyóirat a Theater Heute nemrég megjelent októberi számában kétoldalas kritikát közöl a Gyulai Várszínházról.

 

Thomas  Irmer főszerkesztő-helyettes a IV. Shakespeare Fesztiválon járt Gyulán július elején, erről szól írása. A látott produkciók méltatása mellett a cikk elején szól Gyuláról is.

 

„Egy magyar-román határ mellett fekvő magyar kisvárosban egy kéthetes nemzetközi Shakespeare Fesztivál? Ez aztán merészség! Gyula XV. századi téglavára sík vidéken fekszik ugyanúgy, mint Roman Polanski Macbeth-kastélya, és már évtizedek óta otthona egy színháznak. A Gyulai Várszínház talán a legfestőibb helyszínek egyikében működik.”

 

A cikkben ezután a látott előadásokról ír elismerően. A szerző két produkciót tekintett meg, a Schilling Árpád által rendezett Hamletet és a Silviu Purcarete által rendezett Szeget szeggel című előadást.

 

Az írást így fejezi be: „Gyula egy sajátos fesztiválformát alakít ki az európai arénában, ami nem Avignon vagy Salzburg, de nem is regionális program. Talán a színházak Shakespeare 3 sat-ja” - utalva ezzel a minőségi német nyelvű televíziós csatornára.

 

Hírforrás: Gyulai Hírlap – B.S.

Témajavaslat: szerk@gyulaihirlap.hu