Gyula

Kiállítás nyílt a gyulai vár régészeti kutatásaiból

Kiállítás nyílt a gyulai vár régészeti kutatásaiból

Augusztus 20-ig tekinthető meg a gyulai Almásy-kastélyban Az eltemetett vár című kiállítás, amely a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-os régészeti kutatásait mutatja be.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy kiemelt cél a gyulai vár és a Szigeterőd védelme, értékeinek méltó bemutatása. Napirenden van a gyulai vár, az ott található kiállítás megújításának és az egykor folyómederrel körülölelt Szigeterőd hiteles helyreállításának támogatása - hangoztatta.

 

Kiállítás nyílt a gyulai vár régészeti kutatásaiból

Az eltemetett vár - A gyulai vár palánkerődítéseinek kutatása című időszaki tárlat az Almásy-kastély Látogatóközpontban

 

 

A Szigeterőd-projekt a gyulai vár palánkerődítéseinek turisztikai célú rekonstrukcióját jelenti, amelyet az önkormányzat régészeti feltárások alapján szeretne minél korhűbben megvalósítani. A régészeti feltárások révén ismertté vált a palánkfal kiterjedése, szerkezete, felépítése; és arra is fény derült, hogy pontosan milyenek is voltak a bástyák. A gyulai kiállítás kormányzati, önkormányzati, régészeti és műemlékvédelmi összefogás eredménye, amely példaértékű lehet a jövőben hasonló programok megvalósításához.

 

MTI/T.D.