Gyula vezető hír

Nem a lakosság van a politikusokért, hanem a politikus a lakosságért - interjú dr. Kovács Józseffel

Nem a lakosság van a politikusokért, hanem a politikus a lakosságért - interjú dr. Kovács Józseffel
Dr. Kovács József, a Fidesz Békés megye 2.sz. választókerületében egyéni országgyűlési képviselője az Egészségügyi Bizottság munkájáról beszélt lapunknak.
- Az egészségügyi minisztériumnak most állt fel az új szerkezete, de máris nagyon sok minden dolgoznak. Mit emelne ki?
- Az Egészségügyi Bizottság elkezdte a munkát, június 17-én tartotta a harmadik ülését. A bizottság áttekintette az ország Népegészségügyi programját, amelynek elemzésére országos szaktekintélyeket hívtak meg, részben a megvalósult elemeinek a taglalására, részben annak megbeszélésére, ami előtt állunk. Meghívott szakmai vendég volt például dr.Ádány Róza professzornő, Józan Péter professzor, illetve Dr. Merkely Béla professzor is.Többek között  beszéltünk arról, hogy mik valósultak meg a szűrésekből, milyenen a népegészségügyi mutatók, és hogy mit kellene tennünk.

Kovács József

Az Egészségügyi Bizottság elkezdte a munkát - dr.Kovács József


- Ezen kívül mi kerül még napirendre a bizottsági üléseken?
- Áttekintjük azt a kialakult jogi környezetet, amit az egészségügy egésze örökölt, elsősorban nem politikai, hanem szakmai értelemben. Máris vannak olyan jogszabályok, amik visszavonásra fognak kerülni. Az elsők között szerepelt a területi ellátási kötelezettség kérdése, amelyről úgy foglalt állást a felálló új szakvezetés, hogy több olyan része is volt, amely a lakosság részére nem volt kedvező, így mindenképpen újra kell gondolni.

Dr. Kovács József

Dr.Kovács József: "Nagy kihívás a parlamenti munka"- Milyen helyzetben van jelenleg az egészségügy?
- Itt is átadás-átvétel történik, hiszen nagyon fontos tudni, hogy az egészségügyi ágazatnak mennyi a kintlévősége, milyen az anyagi helyzete. Az nem képezi vita tágyát, hogy ilyen mértékű arányos túlköltekezés soha nem volt, mint eddig a 2010-es évben. Kiderült ugyanis, hogy a tervezett költségvetésnek a 87%-a elköltésre került az első 5 hónapban. Nyilvánvaló, hogy a fennmaradó 13%-ból a további 7 hónapot nem lehet finanszírozni, így mindenféleképpen meg kell nézni, hogy hogyan lehet a meglévő rendszert ilyen körülmények között is működőképes állapotban tartani. Az egészségügynek elég nagy az adósságállománya, ezt valamilyen módon csökkentenünk kell.

Dr. Kovács József

"Mi egészségpolitikusok is a betegellátással kell, hogy foglalkozzunk"- dr.Kovács József

 

- Mik a közeljövő feladatai?
- Ezt követően meg kell kezdődnie annak az építkezésnek, ami egyrészt a működőképességet biztosítja, és amelyet a szakmai szervezetek bevonásával teljesen új alapra kell helyezni. Az utóbbi 8 évben az egészségügyet,mint ágazatot ugyanis egyáltalán nem kérdezték meg semmiről. Ha meg is kérdeztek minket, az csupán formalitás volt. Véleményem szerint józanul, a vad politikát félretéve egyelőre az ágazat működőképeségét kell rendbetenni, és biztosítani kell, hogy az ország egész területén egyformán kapjanak az emberek ellátást. Meg kellene végre érteni, hogy nem a lakosság van a politikusokért, hanem a politikus a lakosságért. Mi egészségpolitikusok is a betegellátással kell, hogy foglalkozzunk, legyen bármelyik szegmense: megelőzés, gyógyítás, rehabilitáció...


MCOnet-Kovács Tünde

További hírek:
Gyula Online