Gyula vezető hír

Szijjártó Péter avatja fel a Gyula környéki útberuházást

Szijjártó Péter avatja fel a Gyula környéki útberuházást
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár részvételével adják át 2012. november 29-én az Útépítés Dénesmajor és Nagyzerénd között című projekt keretében elkészült országutat, amely 1 év alatt épült meg. A beruházást az Európai Unió 2 555 231,75 EUR összeggel támogatja.

A Magyarország-Románia határon átnyúló program keretében többek között ilyen utak megépítésére lehetett/lehet igen komoly arányú támogatást elnyerni. A határon átnyúló program keretében a két határmenti település (Gyula és Nagyzerénd) projektkoncepciót nyújtott be a településeket összekötő út megépítésére, amit elfogadtak.

beruházás

Szijjártó Péter államtitkár és dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester részvételével adják át 2012. november 29-én az Útépítés Dénesmajor és Nagyzerénd között című projekt keretében elkészült országutatAnnak ellenére, hogy műszaki tartalmában és költségében nagyobb fejlesztés valósult meg a romániai szakaszon, mint a magyarországin, az önkormányzatok abban állapodtak meg, hogy a vezető partner a pályázatok készítése terén nagyobb tapasztalattal bíró gyulai önkormányzat lesz. Magyarország területén egy mindössze egy kilométeres utat kellett megépíteni, Romániában ehhez az úthoz egy 7,6 km-es szakasz csatlakozik. Ez utóbbiból 3,1 km-en a meglévő út szélesítése, korszerűsítése valósult meg, a többi szakasz pedig itt is új út megépítését jelentette. Az utak megmaradnak önkormányzati tulajdonban.

beruházás

Magyarország területén egy mindössze egy kilométeres utat kellett megépíteni, Romániában ehhez az úthoz egy 7,6 km-es szakasz csatlakozik


Ha szabad lesz az átjárás, évi kétszázezer fős utasforgalomra számítanak, a fejlesztés eredményeképpen megszűnik a zsáktelepülés jelleg, lényegesen csökken az elérési idő, megteremtődik az esélye annak, hogy visszaálljon az eredeti társadalmi-gazdasági vonzáskörzet, ami népességmegtartó és gazdaságélénkítő hatással is jár.


-kt-